T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞAHİNBEY - Hatice Karslıgil İlkokulu

Korku ve Kaygı oluşturmadan

Sevgili Öğrencilerimiz ve Velilerimiz:

Korku ve Kaygı oluşturmadan "TEDBİR" alıyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü olarak tarafından Pandemi olarak ilan edilen ve ülkemizde de etkisini ciddi şekilde hissettiren Covid-19 ile birlikte hayatımızda önemli radikal değişikler (Sosyal İzolasyon, Uzaktan Eğitim, Sokağa Çıkma Yasakları gibi) yaşandı. Hayatımızdaki bu ani değişiklerin psikolojik sağlığımızı olumsuz etkilediği göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçektir. Sosyal izolasyon ile birlikte ortaya çıkabilecek psikolojik durumlar:

1.      Kaygı; Korkutucu durumlardan kaçınmak için evden hiç çıkmamak, sosyal anlamda kendimizi dış dünyadan izole etmek olarak ifade edilebilir. Günlük yaşantımızı ciddi anlamda etkileyecek boyutta ortaya çıkabilir.

2.      Öfke; Covid-19 ile hiç beklenmeyen bir anda gelip hayatı alt üst eden ve istenmeyen değişiklikler meydana gelmiş olup bu durum öfke duygumuzu tetiklemektedir. Ancak kızgınlığın ve öfkenin yol açtığı duygusal ve bedensel tepkileri kontrol edebilmek gereklidir.

3.      Depresyon; Yaşanılan bu süreçte karşılaştığımız üzüntü ve sıkıntı verici durumlar karşısında üzülmemiz kadar doğal bir davranış yoktur. Ancak bu üzgün olma durumu; uyku düzeninde ortaya çıkan sorunlar, sürekli yorgun hissetme, ilginin azalması ve zevk alamama, konuşmadan kaçınma, iştah değişikleri, intihar düşünceleri gibi davranışların uzun süreli olarak var olmaya başlaması depresyonun habercisidir.

4.      Somatik şikayetler; Vücudumuzda herhangi bir sağlık sorunu olmamasına karşın duygularımızı bir vücudumuzun bir yerinin ağrıması gibi somatik şekilde ifade edilmesidir.

Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri uygularken çocuklarımızın psiko-sosyal gelişimlerini de göz önünde bulundurmalıyız. Bu süreçte korku ve kaygı oluşturmadan, umutsuz ve karamsar ifadelerden kaçınarak, Covid-19 virüsüne karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verilmelidir. Çocuğumuza kişisel bakım ve temizliğin insanın yaşamı için bir gereklilik olduğu ancak Covid-19 ile birlikte daha da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu sosyal izolasyonun önemi de aktarılarak açıklanmalıdır.

Devletimizin aldığı 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ile iki günlük sokağa çıkma yasağı konusu açıklayıcı ifadeler ile çocuğa aktarılmalıdır. Sadece yasak demek çocuklarımızın davranışlarını olumsuz etkileyeceği unutulmadan kendilerini ve çevresinde bulunan kişileri korumak için uymak zorunda olduğumuz Covid-19 önlemi olduğu çocuklarımıza açıklanmalıdır. Çocuklarımıza sokağa çıkmadan da evde kaliteli zaman geçirebilecekleri hissettirilmeli, onlara destek olunmalıdır. Çocuklarımızın günlük aktivitelerini planlamalarına yardımcı olmalıyız.

Covid-19 konusunda yetişkinlerin ve çocukların televizyon ve sosyal medyadan sürekli olarak Covid-19 konusundaki haberlere maruz kalmaları psikolojik olarak yıpratıcı olmaktadır. Sürekli olarak covid-19 konusuna odaklanmak yerine evde kaliteli zaman geçirmek için planlama yapılmalıdır. Bu planlar yapılırken günlük olarak evde yapılan kitap okuma, ders çalışma, oyun oynama ve benzeri etkinliklerin yanında dengeli beslenme ve bedensel egzersizler de unutulmamalıdır.

 

        Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi olarak bu zor süreçte siz öğrencilerimizin, velilerimizin, okul çalışanlarının yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Öğrenci ve velilerimiz bizlere ihtiyaç duymanız halinde Online Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmetinden yararlanmak için telefon numaralarımıza Sınıf Öğretmenlerimiz vasıtası ile ulaşabilirsiniz. Okul Sitemizden paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.04.2020 - Güncelleme: 19.12.2020 23:23 - Görüntülenme: 528
  Beğen | 1  kişi beğendi